پلی اتیلن چیست؟ در پاسخ باید بگوییم که پلی اتیلن نوعی پلیمر انعطاف پذیر است که از مواد پایه نفت خام بدست میآید. امروزه کاربرد آن در صنایع مختلف مانند لوازم خانگی، پزشکی و لوازم برقی بسیار افزایش یافته است. پلی اتیلنها نسبت به انواع دیگر پلیمرها خاصیت کشسانی و انعطاف پذیری بالایی دارند و پرکاربردیتر میباشند. این پلیمرها در انواع سبک، خطی، سنگین و غیره تولید میشوند که هر کدام دارای ویژگیهای خاصی هستند. پلی اتیلنها از خواص مهم مکانیکی، شیمیایی، حرارتی و الکتریکی برخوردار میباشند. در این مقاله با پلیاتیلن و انواع آن بیشتر آشنا خواهید شد.
پلی اتیلن نوعی پلیمر یا مادهی شیمیایی است که از مواد پایه نفت خام و گاز بدست میآید. این مواد پس از استخراج توسط دستگاههای پیشرفته ساخته میشوند. پلیاتیلنها از واکنش چندین مولکول اتیلن بدست میآیند. این ماده با نماد EP شناخته میشود و از نظر شیمی فرمول آن (C2H4)n میباشد. تعداد زنجیرهای هیدرو کربنی پلی اتیلن بلند و یا کوتاه میتواند باشد که هیدروژنها و کربنها در تغییر وزن مولکولی آن مؤثر هستند. پلی اتیلن برای بار اول توسط شیمیدان آلمانی بنام هانس شناخته شد که بعدها گریدهای پیشرفته و باکیفیت آن توسط دانشمندان بوجود آمد.
پلی اتیلنها تنوع رنگی بالایی دارند و انعطاف پذیر میباشند. امروزه کاربرد آنها در صنایع مختلف مانند پزشکی، لوازم خانگی، برق، لوله کشیها و بسیاری از صنایع دیگر افزایش یافته است. صنعت پلاستیکی سازی ایران به وجود پلی اتیلن وابسته است. این نوع پلیمر نسبت به پلی پروپیلن و انواع دیگر انعطاف پذیری، مقاومت و خاصیت کششی بهتری دارد، بنابراین بیشتر مورد توجه سازندگان لوازم مختلف میباشد.
پلی اتیلنها بر اساس تعداد شاخههای زنجیری پلیمری و اندازه و نوع آنها به انواع متنوعی تقسیم بندی میشوند. آنها در انواع پلیاتیلن با وزن مولکولی بالا، وزن مولکولی پایین، پلیاتیلن با چگالی متوسط یا MDPE، کم چگالی خطی یا LLPPE، سبک، سنگین، خطی و… تقسیم بندی میشوند. پلیاتیلنها را میتوان نوعی پلیمر قابل ارتجاعی در گرما و یا کریستال نرم نامید که برای ساخت وسایل مختلف بکار برده میشوند. در ادامه به مهمترین ویژگیهای آنها خواهیم پرداخت.
پلی اتیلن سبک از انعطاف پذیری بالایی برخوردار است اما نیروی بین مولکولی آن ضعیف میباشد. این نوع پلی اتیلن با روش پلیمریزاسیون رادیکالی تولید میشود. یکی از معایب پلی اتیلن سبک تجزیهی آن توسط میکروارگانیها میباشد. این نوع پلی اتیلنها کاربرد بالایی دارند. بیشترین کاربرد پلی اتیلن سبک در تولید بشقاب پلاستیکی، لیوان، ظروف نگهداری شیر و مایعات و کیسههای پلاستیکی میباشد.
پلی اتیلن سنگین دارای نیروی بین مولکولی قوی میباشد و ساختار زنجیری آن بدون شاخه میباشد. این نوع پلیاتیلنها در مقایسه با انواع دیگر از استحکام کششی بالایی برخوردار هستند. برای تولید پلی اتیلن سنگین از روش پلیمریزاسیون کاتالیزوری زیگلر-ناتا استفاده میشود. این نوع پلیاتیلن بهعلت داشتن ویژگیهای خاص در تولید لولهها و اتصالات لولهکشی بزرگ بکار میرود.
پلی اتیلن خطی با استفاده از فرآیند کوپلیمریزاسیون اتیلن ساخته میشود. این نوع پلیاتیلنها شاخههای کوتاهی دارند و چگالی آنها پایین میباشد. پلیاتیلنهای خطی از انعطاف پذیری بالایی برخوردار هستند و میتوان آنها را در ضخامتهای کم برای ساخت وسایل پلاستیکی بکار برد. پلیاتیلنهای خطی عایق خوبی هستند و در ساخت کابلهای برق استفاده میشوند.
آنها همچنین بهعلت انعطاف پذیر بودن در ساخت لولههایی که به آسانی خم میشوند بیشتر بکار میروند. این نوع پلیاتیلنها در ساخت مصالح ساختمانی، مخزنهای نگهداری مواد شیمیایی، لوازم آشپزخانه و تولید محافظ استفاده میشوند.
پلی اتیلن ها خواص بالایی دارند که در انواع شیمیایی، مکانیکی، حرارتی، نوری و الکتریکی تقسیمبندی میشوند. خواص متفاوت پلیاتیلنها کاربرد آنها را مشخص میکند. خواص پلیاتیلنها به ساختار مولکولی آنها بستگی دارد، در این مورد بلورینگی و وزن مولکولی مهمترین عوامل هستند که به شاخهها بستگی دارند. طبق این نکته هر چقدر زنجیرها شاخههای کمتری داشته باشند وزن مولکولی و بلورینگی آنها افزایش پیدا میکند. شاخه و ساختار پلیاتیلن از کربن و هیدروژن تشکیل شدهاست.
خواص شیمیایی پلیاتیلنها: پلیاتیلنها دارای خواص شیمیایی قابل تشخیصی میباشند. آنها در مقابل حملهی مواد اسیدی و بازی مقاومت بالایی دارند. نفوذپذیری گاز و بخار سمی و یا معمولی پلیاتیلنها کمتر از انواع دیگر پلاستیکها میباشد. این خواص باعث میشود که از پلیاتیلن برای ساخت ظروف نگهداری مایعات و مواد شیمیایی استفاده شود.
پلیاتیلنها برای اینکه مقاومت شیمیایی بالایی در مقابل نور آفتاب داشته باشند از کربن سیاه در ساخت آنها استفاده میشود. این پلیمرها از نظر رفتار شیمیایی مقداری به پارافین شبیه هستند و تا حدی هم خاصیت کریستالی دارند. همچنین آنها آب را بهخود جذب نمیکنند.
پلی اتیلنها از نظر خواص مکانیکی در حدی هستند که برای ساخت لولهها و سایر وسایل پلاستیکی مناسب میباشند. پلیاتیلنها استحکام و سختی کمتری دارند اما قدرت شکل پذیری آنها بالا میباشد. همچنین اصطکاک پلیاتیلنها پایین است. اگر این پلیمرها را با دست خود لمس کنید حالت مومی مانند دست میدهند.
خواص نوری
میزان عبور نور از پلی اتیلن در رنگ آن تأثیر میگذارد. این پلیمرها در رنگهای شفاف، نیمه شفاف، مات و نیمه مات بدست میآیند. پلیاتیلنهای سبک در مقایسه با نوع سنگین و خطی شفافتر هستند و پلیاتیلن خطی هم شفافتر از پلیاتیلن سنگین میباشد.
خواص الکتریکی
پلی اتیلنها عایق الکتریکی خوبی هستند که باعث شده در صنایع برق بسیار پرکاربرد باشند. آنها جریان برق را براحتی از خود عبور میدهند. پلیاتیلنها در پلاستیکهای اطراف سیم مسی و کابلها بیشتر استفاده میشوند.
خواص حرارتی پلیاتیلن بیشتر به نقطهی ذوب آن مربوط میشود. کاربرد بالای تجاری پلیاتیلن بیشتر به دلیل نقطهی ذوب پایین آن میباشد. این پلیمر در مقایسه با سایر ترموپلاستیکها نقطهی ذوب پایینی دارد. گریدهای متنوع پلیاتیلن نقطهی ذوب یکسانی ندارند. گریدهای تجاری پلیاتیلنها دارای نقطهی ذوب ۱۲۰ الی ۱۳۰ درجه و گریدهای متوسط آن دارای نقطهی ذوب ۱۰۵ تا ۱۱۵ درجه سلسیوس میباشند. خواص حرارتی خوب پلیاتیلن باعث شده که در دماهای پایین به مایع تبدیل شود و به آسانی در ساخت وسایل پلاستیکی بهکار رود.
بازرگانی آهیر عرضه کننده و تولیدکننده انواع پلیاتلینهای باکیفیت و قیمت مناسب به بازارهای داخلی و خارجی می باشد. جهت خرید این محصولات و مشاوره بیشتر می توانید با کارشناسان ما در مرکز فروش تماس بگیرید.
شماره تماس: ۰۹۱۲۶۱۵۹۰۰۳