مستربچ رنگی چیست؟ این اجسام نوعی گرانول و محصول شیمیایی هستند که در تولید پلاستیکهای رنگی بکار میروند. ویژگیها و خواص آنها در تولید به آسانی قابل تغییر میباشند. مستربچها بعلت کاربرد بالا سبب گسترش صنعت پلاستیک سازی در کشور شدهاند. این اجسام در انواع رنگهای شاد و جذاب تولید میشوند. مستربچها از موادی مانند سازگار کنندهها، رنگدانهها و پلیمر حامل بدست میآیند.
این مواد در تولید لولهها، فرش و وسایل الکترونیکی بکار میروند. مستربچ در فرآیند تولید محصولات به آسانی استفاده میشود. در تولید محصول با مستربچها برخی هزینهها کاهش مییابند. در این مقاله مزایا، ویژگی و کاربردهای مستربچ رنگی را بررسی خواهیم کرد.
دیگران خوانده اند: مستربچ چیست؟
معرفی مستربچ رنگی
مستربچ رنگی از انواع مواد اولیه در ساخت پلاستیکها میباشد. این اجسام در رنگهای متنوعی تولید میشوند و جهت ساخت وسایل پلاستیکی رنگی بکار میروند. در گذشته پلاستیکهای رنگی را با رنگ کردن مواد میساختند. امروزه با پیشرفت فناوری و تولید مستربچها از آنها استفاده میکنند. مستربچها سرعت تولید و کیفیت محصول را بالا میبرند. کالاهای تولید شده رنگ مطلوب و طبیعی بخود میگیرند.
همچنین خواص فیزیکی و مکانیکی محصول بهبود پیدا میکند. مستربچ رنگی خود از اجزای بسیار باکیفیت و سازگاری تشکیل شده اما در ظاهر نوعی رنگدانه به نظر میرسد. این مواد بصورت جامد یا مایع در تولید ترکیبات یا پلاستیکهای رنگی بکار میروند. فاز آنها با توجه به نوع محصول در حال ساخت انتخاب میشود. شیوهی ساخت و ترکیب اصولی مستربچ با مواد مختلف در کیفیت وسایل ساخته شده تأثیر دارند. استفاده از مستربچ در تولید اجسام مقاومت آنها را در برابر شکستگی و فرسایش افزایش میدهد.
انواع مستربچ رنگی
مستربچ رنگی از لحاظ رنگ در طیف وسیعی تولید میشود. در تولید رنگهای قرمز، آبی، سبز، خاکستری، مشکی، بنفش و صورتی بسیار رایج میباشند. هدف از ساخت انواع آنها ایجاد زیبایی بصری در پلاستیکهای حاصل است. برخی از این مستربچها بصورت سفارشی و با رنگ مورد علاقهی درخواست کننده تولید میشوند. امروزه کارخانههای زیادی خط تولید این مواد را راه اندازی کرده اند که کیفیت محصول آنها متفاوت میباشد. در یک تقسیم بندی رایج این نوع مستربچها در انواع تک رنگ، اصلاح شده و بصورت سفارشی ساخته میشوند.
مستربچ تک رنگ: این مستربچ تنها از یک رنگدانهی غلیظ شده بدست میآید. در تولید آن از افزودنی و واکس استفاده نمیشود. مستربچهای تک رنگ در تولید پلاستیکهایی بکار میروند که یکنواخت بودن رنگ در آنها اهمیت بالایی دارد.
مستربچ اصلاح شده: این نوع مستربچها از ترکیب چند نوع پلیمر، رنگدانه و افزودنی بدست میآیند.
مستربچ سفارشی: این مستربچها با سفارش مشتری از ترکیب مستربچهای تک رنگ تولید میشوند.
اجزای تشکیل دهنده آن
مستربچ رنگی از رنگدانهها، سازگار کنندهها و پلیمر حامل تشکیل شده است.
- رنگدانهها: رنگدانهها شامل پیگمنتها در دو گروه آلی و معدنی میباشند. فتالوسیانین سبز نوعی ترکیب آلی و اکسید آهن قرمز و تیتانیوم مواد معدنی هستند که در مخلوط رنگدانه بکار میروند.
- سازگار کننده: سازگار کننده سبب تقویت خواص مستربچ میشود. امکان پخش بهتر پیگمنت را در نقاط مختلف رنگدانه فراهم میسازد. همچنین سازگار کننده در افزایش پایداری پلیمر تأثیر بالایی دارد. این مواد اثر منفی روی رنگ مواد ندارند.
- پلیمر حامل: این پلیمر سبب پخش و توزیع بهتر پیگمنت و شکل گیری آن بصورت گرانول میشود.
کاربردهای آن
مستربچ رنگی در تولید پلیمرهای زیادی کاربرد دارد. ویژگیهای آن سبب شده که برای تولید محصولات مختلف مناسب باشد. مستربچ در تولید لوازم پزشکی مانند سرنگ بکار میرود. این ماده در سرنگ سبب کاهش اصطکاک و چسبندگی دو سطح به یکدیگر میشود. مستربچها در قالب ریزی بادی، تزریقی و فیلم دمشی بکار میروند. این مواد در ساخت اسباب بازی کودکان و وسایل ورزشی کاربرد بالایی دارند.
برای تولید ظروف روغن، ظروف نگهدارنده مایعات شوینده و رنگ بکار میروند. در ساخت وسایل الکترونیکی کاربرد دارند. رنگهای طوسی و مشکی مستربچها در تولید قطعات الکترونیکی بیشتر استفاده میشوند. این اجسام در تولید اسباب منزل و ظروف مختلف بکار میروند. رنگهای قرمز، آبی، سفید و صورتی در تولید لوازم خانگی بالاترین کاربرد را دارند.
در صنعت کشاورزی جهت ساخت لولههای آبیاری و لوازم پلاستیکی این مواد بیشتر استفاده میشوند. مستربچها در تولید پارچه، فرش، کیسههای خرید و لوازم آرایشی و بهداشتی بکار میروند.
ویژگیهای مستربچ رنگی
مستربچ رنگی بعلت ویژگیهای خاصی که دارد امروزه کاربرد آن در تولید پلیمرها افزایش یافته است. مستربچها با مواد و کالای تولید شده مطابقت دارند. اگر برای تولید محصول مناسب نباشند با ایجاد تغییرات در مواد سازنده آن را تطبیق میدهند. این مواد پس از بارها استفاده ثبات رنگ یا خواص خود را حفظ میکنند. ویژگیهای مختلف این مستربچها از قبیل مقاومت انتقال سطح، شکل ظاهری، جلا، رطوبت و دما در فرایند تولید کالا قابل کنترل میباشند.
در موقع تولید محصول خاصی متناسب با ماهیت آن خواص فیزیکی و مکانیکی مستربچ قابل تغییر است. مستربچ رنگی غلظت یکنواختی دارد و افزودنیها و پیگمنتها با درصد مناسب برای ساخت محصول در آن بکار برده میشوند. مواد مختلف از جمله پیگمنتها در آنها به مقدار کمتری بکار میروند. مستربچها رنگ ثابت و خاصی دارند و پایداری آنها بالا میباشد.
فرآیند تولید مستربچ رنگی
مستربچ رنگی به دو صورت اتوماسیون و بچ تولید میشود. در روش اول این اجسام بیشتر توسط دستگاه تولید میشوند و نیروی انسانی کمتر دخالت دارد. در روش بچ تولید مستربچ بیشتر توسط نیروی کار انجام میگیرد. کیفیت و بازدهی محصول در روش اتوماسیون بالاتر میباشد. در حالت کلی تولید مستربچ رنگی در ۴ مرحلهی فرمولاسیون، خوراک دهی، اختلاط و الک انجام میگیرد.
1- فرمولاسیون: در این مرحله مواد برای تولید از روی فرمول مشخص شده انتخاب میشوند.
2- خوراک دهی: در مرحلهی دوم جهت آماده سازی برای ساخت ابتدا پیگمنتها همراه با یک حامل مانند روغن در مخلوط کن ترکیب میشوند. سپس این ترکیب به دستگاه وارد شده و بصورت پودر درمیآید.
3- اختلاط: پودر و سایر مواد با یکدیگر ترکیب شده و در نهایت مستربچ توسط دستگاه ساخته میشود.
4- الک: در مرحلهی آخر مستربچ را الک میکنند تا اندازهی مورد نظر جداسازی شود. همچنین ناخالصیهای آن از بین برود.
مزایای مستربچ رنگی
مستربچ رنگی از مزایای بالایی برخوردار میباشد.
- این مواد بعلت گرانولی بودن به آسانی ذخیره و یا جابجا میشوند.
- در فرآیند تولید خوراک دهی آن بسیار ساده میباشد. موانع موجود در این رابطه به آسانی قابل حل است.
- در تولید میتوان مقدار غلظت افزودنی، خواص مواد و یکنواختی رنگ را در آن تغییر داد.
- یکی دیگر از مزایای مستربچ این است که در قسمتهای مختلف آن پر کننده، رنگ و یا افزودنی بطور یکنواخت پخش میشود.
- پلاستیک حاصل از آن نیز کیفیت مطلوبی بخود میگیرد.
- میزان کدری و شفافیت محصولات قابل کنترل میباشد.
- در تولید محصول با مستربچ هزینهی تمیزکاری کاهش مییابد.
معایب آن
مستربچ رنگی در کنار مزایای بالا دارای یکسری معایبی نیز میباشد. در انتخاب رنگ جهت تولید محصول محدودیت دارد. برخی رنگهای آن تولید نمیشوند. ساخت رنگ جدید و دلخواه برای مصرف هزینهی بالایی میطلبد. در مسیر تولید رنگهای نارنجی و صورتی با مستربچ مشکلات زیادی مشاهده میشود. مستربچها چون سنگین هستند حمل و نقل آسانی ندارند.
در جریان نقل و انتقال کیفیت آنها کاهش مییابد. در مواردی ترکیب رنگ در مستربچ بخوبی پیش نمیرود. محصول بدست آمده از آن در این حالت یکنواختی خود را از دست میدهد. مستربچها در برخورد با اجسام داغ ممکن است رنگ پس دهند.
سؤالات متداول
1- مستربچ رنگی را در چه شرایطی باید نگهداری کرد؟
مستربچ رنگی بعلت شیمیایی بودن باید در محیط خشک، بدون رطوبت و دمای مناسب ذخیره شود. محل نگهداری آن دور از مواد اشتعال زا باشد. کیفیت و رنگ مستربچ در شرایط نامناسب تغییر میکند.
2- مستربچ رنگی اصلاح شده بهتر است یا تک رنگ؟
در تولید مستربچ اصلاح شده از افزودنیها و سازگار کنندهها استفاده میشود. تغییر خواص و غلظت این اجسام آسانتر است. همچنین ثبات رنگ و ویژگیهای مختلف نوع اصلاح شده بالاتر میباشند.
3- استفاده از مستربچ رنگی در تولید اجسام چه اهمیتی دارد؟
مستربچهای رنگی کیفیت محصول را بالا میبرند. تولید پلاستیک و فرآیند آن را آسانتر میکنند. دوام و مقاومت پلاستیکها را در برابر عوامل مختلف افزایش میدهند.
سخن پایانی
مستربچ رنگی نوعی مواد شیمیایی است که بعنوان مواد اولیه در تولید پلاستیکها استفاده میشود. این اجسام در انواع تک رنگ، اصلاح شده و به شکلهای متنوع بدست میآیند. مستربچها نوعی رنگدانه هستند که از مواد آلی و معدنی ساخته میشوند. این اجسام مزایای بالایی دارند که سبب افزایش استفادهی آنها در ساخت پلاستیک شده است.
رنگ و خواص مستربچها پس از مدتها استفاده ثابت میمانند. این اجسام توسط دستگاههای پیشرفته تولید میشوند. ساخت و خوراک دهی آن بسیار ساده میباشد. مستربچهای رنگی در تولید قطعات خودرو، اسباب بازی، فرش و غیره بکار میروند. این اجسام سبب تولید آسان و باکیفیت انواع پلاستیک میشوند.
بازرگانی آهیر عرضه کننده و تولیدکننده انواع مستربچ ها باکیفیت و قیمت مناسب به بازارهای داخلی و خارجی می باشد. جهت خرید این محصولات و مشاوره بیشتر می توانید با کارشناسان ما در مرکز فروش تماس بگیرید.
شماره تماس: ۰۹۱۲۶۱۵۹۰۰۳